
E-Ticarete Başlamadan Önce Yapmanız Gereken 5 Hazırlık
E-Ticarete Başlamadan Önce Yapmanız Gereken 5 Hazırlık
Özellikle küreselleşme ve teknolojinin gelişmesi, kullanım alanının artması beraberinde ticarette de dijitalleşme çağını beraberinde getirmiştir. Kurumsal firmalar için ise bu dijitalleşme çağı e-ticaret adımını atmadan önce e-ticaret için hazırlık yapılmasını, özellikle yerel bir firmanız ve markanız varsa bu durumda mutlaka durum kontrolü yaparak bu sektöre adım atmanızı gerektiriyor. E-ticarete giriş yapmadan dikkat edilmesi gereken ve izlenmesi gereken birtakım öneriler ve adımlar bulunmakta olup özellikle küçük markaların, fakat aynı zamanda büyük kurumsal şirketlerin de uymasında yarar bulunan faktörlerden oluşur. Bu adımları ise şu şekilde ifade etmek mümkündür.
E-ticarette Önemli Adımlar
Markaların e-ticarete adım atmadan önce dikkat etmesi gereken unsurlar genel olarak bir dizi idari işlem ve dijital tüyolardan oluşur. Bunlar şu şekildedir.
- Öncelikle resmi ve yasal olarak faaliyette bulunmak adına size en uygun şirket ya da işletme yapısını belirlemek gereklidir. E-ticarette güvenirliğin önemli bir faktör olması bir yana aynı zamanda daha az maliyetli ve kolay bir adımdır.
- Daha sonraki adımı ise ön muhasebe ve e-fatura entegrasyonu yapılması gerekmekte olup şirketlerin yaptıkları her satışta e-fatura kesme zorunluluğu bulunmaktadır.
- Satış açısından karar verilmesi ve düşünülmesi gereken bir diğer adım ise pazaryerinde mi yoksa e-ticaret siteleri üzerinden mi satış yapılacağının belirlenmesidir. Bu iki seçenek için de ayrı ayrı eksi ve artıların belirlenmesi gereklidir.
- Stokları optimize etmek de özellikle çok fazla satış yapılması durumunda firmaların, işletmenin sıkıntı yapamaması adına izlenmesi gereken bir adım olarak ifade edilebilir.
- Dijital pazarlama, sosyal medya kullanımı, dijital reklam verme gibi unsurlar da firmanın ve markanın kurulmasından bu yana e-ticaret için hazırlık aşamasında son faktör olarak değerlendirilir.
E-Ticaret Adımlarının Değerlendirilmesi
İlgili 5 madde değerlendirildiğinde ilk olarak şirket kurmanın satışların yasal olarak faaliyet göstermesi açısından önemlidir. Zira ülkemizde de birçok şirket türü bulunmakta olup markanıza en uygun olanı seçerek faaliyete başlamak, maliyeti azaltmada da önemli rol oynar. Bir diğer unsur olan fatura kesme, ticari işlemin gerekleri arasında yer alır. Bunu e-fatura ile yapmak daha az maliyetle daha kolay muhasebe yapmak açısından kolaylık oluşturmaktadır. Pazar yeri seçimi ve e-ticaret sitesinde satış arasında ise hazır trafik, kargo anlaşmaları, rekabet ortamı, komisyonsuz satış, sadece size ait olması gibi birçok faktörün değerlendirilmesi ile seçiminden oluşur.
Stokların kontrolü özellikle e-ticaret için hazırlık aşamasında önemli bir adımı oluşturur. Ne kadar çok mal satışı düşünülüyor ise bu satışların müşterilere kolay ulaştırılması ve daha sonra stok sorunu olmaması açısından son derece önemlidir. Düşük ürün ile başlansa da daha sonrasında artış yaşanması sorun oluşturabilir. Dijital pazarlama açısından sosyal medya kullanımı, belki de e-ticarete başlamadan önce markanın bilinirliğinin artması açısından iyi bir uygulama olacaktır.